mei
22

Bos dat van zichzelf is

 

Een bos zonder eigenaar, dat niet beheerd wordt en die niet gekocht of verkocht kan worden. Een bos waar de mens niet centraal staat maar het bos en de natuur zelf. Het is even wennen, maar dertig jaar geleden terwijl ik tussen de Aboriginals leefde in centraal Australië heb ik dit al geleerd: we belong to the country, in plaats van het land behoort aan ons. Wij passeren en verblijven even op deze aarde, maar de aarde blijft. De hoofdreden om goed voor haar te zorgen en de balans niet te verstoren. Al het leven heeft evenveel rechten, wie zijn wij om ons daarboven te stellen.
De komende tien jaar leg ik de veranderingen in dit bos vast gedurende alle seizoenen op vier vaste plekken. Over tien jaar een document van precies waargenomen observaties in 160 tekeningen.
Volg deze reis samen met ons, de natuur die zelf bepaald wat leeft en groeit en zie de ontwikkeling in slowmotion. Het meest unieke bos van Nederland. https://www.bosdatvanzichzelfis.nl/.