aug
26

Kunst en Wetenschap

Op weg naar de Poolcirkel loop ik door Scandinavië gedeeltelijk in het voetspoor van Carl Linnaeus. Elke dag loop ik gemiddeld 25 kilometer waarbij ik het landschap vastleg in aquarel. De geologische onderlaag bepaalt hoe het landschap er uit ziet. Je ziet de lange geschiedenis van de aarde en je ziet de invloed van gebeurtenissen van honderd duizenden jaren geleden die tot op de dag van vandaag invloed hebben op de biotoop. De vogels die zich hebben aangepast aan deze leefomgeving bestudeer ik en teken ik in pen en inkt. Alle observaties beschrijf ik waardoor er een beeld ontstaat hoe Europa er op dit moment uitziet. Met de enorme snelheid waarmee alles verandert is dit een diepgaand tijdsbeeld aan het worden waaraan toekomstige generaties kunnen zien wat er verdwenen is, maar ook wat er bij is gekomen. Kunst en Wetenschap liggen in elkaars verlengde. Het te voet afleggen van inmiddels ruim 8600 kilometer is niet het doel, maar de manier waarop je dit kunt doen. De snelheid van het lopen, niet sneller dan 3 kilometer per uur, geeft de mogelijkheid om gedegen observaties te doen en toch een groot gebied te doorkruisen.