feb
10

Erosie

Een van de mooiste natuurgebieden van Europa kwam ik tegen in Bulgarije. Tijdens de klim over het Balkangebergte liep ik door een jong bos met lichtgroen blad. De lente was net aangebroken. Met het smeltwater was ook een deel van de bodem verdwenen en uiteindelijk in de Donau terecht gekomen. Het bos hield krampachtig de aarde vast, maar het water is sterker. Hoe lang deze strijd om de grond nog door kan gaan kan alleen bepaald worden door de natuur zelf. Op de plaatsen waar nieuwe grond vrij is gekomen kunnen onder de juiste omstandigheden weer plantenzaden ontkiemen die met hun wortels mogelijk de bodem die overgebleven is vast kunnen houden. De bergen eroderen, vlakken af en worden vanuit het binnenste van de aarde weer omhoog gestuwd; een doorgaande beweging van onze bijzondere wereld.