nov
04

Twilight, een serie van verdwijnende landschappen

Het licht aan het eind van de dag is zo speciaal omdat het ons de kans geeft nog een maal te kijken naar onze omgeving. In de serie Twilight schilder ik een aantal landschappen die door de klimaatverandering gaan verdwijnen op de plaatsen waar ze nu nog te vinden zijn. Door mijn wandelingen van duizenden kilometers door Europa kom ik op plaatsen die direct beïnvloed worden door temperatuurstijging of door toenemende droogte of juist door overstroming vanwege het stijgen van het zeewaterpeil. De aquarellen die ik maak zijn een verslag van hoe het land er in het begin van de eenentwintigste Eeuw uitziet. De schilderijen waaronder dit wetland, zijn een verslag van wat straks weg is. Dat er verandering is en dynamiek in de natuur is van alle tijden. De geologische lagen in de aarde vertellen verhalen over miljoenen jaren verandering. Ik kijk terug in de tijd, maar kijk ook vooruit en zie wat er komen gaat. Dit is het moment wat niet weerkeert, maar vereeuwigd is in olieverf op doek.