nov
09

Amsterdam naar Gibraltar volbracht

De tocht is volbracht, 3400 kilometer lopen binnen een jaar van Amsterdam via de Maas, Saone, Rhone en vervolgens de kust van de Middellandse Zee naar Gibraltar in het spoor van de trekvogels. De invloed van de geologie op de biotoop, kan ik inmiddels wel zeggen, is vaak meer van doorslaggevende aard dan het klimaat voor de verspreiding van vogels in Europa. De verschillende landschapsvormen die ik tegen ben gekomen hebben gezorgd voor 117 aquarellen, elke dag dat ik heb gelopen één. De serie tekeningen van de vogelsoorten die ik onderweg ben tegengekomen is nog steeds in ontwikkeling. Deze serie kan ik pas afronden wanneer ik de tocht naar het westen en noorden heb gemaakt. De komende jaren zullen daar nog flink wat soorten aan toegevoegd worden. De uitwerking van de schetsten en aquarellen in olieverfschilderijen zal mij de komende maanden bezig houden. Vanaf februari volgen de lezingen over deze tocht en die van de Noordzee naar de Zwarte Zee die ik daarvoor heb gedaan. Ik ben halverwege mijn werk aan de European Geological and Ornithological Art Project. Wordt vervolgd!