feb
02

Met Napoleon en Victor Hugo op reis

Mijn focus ligt op het observeren van de verspreiding van vogels in Europa en de invloed van de geologie op de biotoop, maar ik ontkom er niet aan ook tegen cultuur aan te lopen. Verrassend is een inspirerend verblijf in een kamer waar de beroemde Franse schrijver Victor Hugo heeft gewerkt, in een huis dat Napoleon oorspronkelijk voor een van zijn maîtresses had laten bouwen en waar hij beschreven, drie keer heeft overnacht. Van het zelfde uitzicht genieten, door dezelfde straten te lopen en weten dat nauwelijks iets is veranderd, dat maakt dat je niet veel moeite hebt om je voor te stellen hoe zij deze omgeving hebben moeten ervaren. Het platte land van Frankrijk, zo komt het op me over, heeft de grote stap voorwaarts die in de steden te zien is nog niet gemaakt. Eerder een stap achteruit in verband met de leegloop. Ook nu weer kom ik niemand tegen op mijn tocht en kan ik ongestoord in alle rust genieten van honderden kraanvogels en natte voeten krijgen door de overstroomde rivier de Maas. Op weg naar het zuiden, ik hou jullie op de hoogte #amsterdamtogibraltar