jul
15

Doel bereikt

Bijna 3000 kilometer heb ik gelopen van Bloemendaal aan Zee tot aan de Zwarte Zee in Bulgarije. Dwars door alle Europese routes van trekvogels, terwijl ik de invloed van de geologie op de biotoop en de verspreiding van vogels bestudeerde. De aquarellen van de verschillende biotopen en de tekeningen in pen en inkt van alle vogelsoorten die ik heb gezien, zijn de voorbereiding voor een publicatie op een later tijdstip. Het was een ervaring die ik niet kan vergelijken met wat ik ooit hiervoor in mijn leven heb gedaan, maar zeker een die ik tot een van de mooiste kan rekenen. Het doel was de tocht, niet de finale, zodat het behalen van de finish een dubbel gevoel geeft. Het verwerken van alle data en indrukken brengt me echter weer direct terug op alle plaatsen die ik heb aangedaan en de bijzondere mensen die ik heb ontmoet. De grootste verrassing was het land Bulgarije. De ongerepte natuur, de meeste vogelsoorten van alle landen die ik daarvoor had doorkruist, de vriendelijke mensen en de bijzondere ligging, altijd een bergketen in beeld. Alle vooroordelen mogen overboord. Reizen verbreed niet alleen de horizon, maar ook de kennis over het eigen land.