apr
25

Niet te stoppen ontwikkeling

De reis van de Noordzee naar de Zwarte Zee heeft niet alleen mijzelf bevrijd van vooroordelen, het heeft me ook bevrijd van de beperkingen op het creatieve vlak. Deze beperkingen die vaak, zonder dat je het zelf erg doorhebt, onder druk van de buitenwereld tot stand komen, betreffen het gebruik van materiaal en onderwerp. Het onderzoek wat ik tijdens de wandeling heb gedaan heeft verschillende creatieve uitingen gekregen. De geologie van Europa verbeeld ik naar aanleiding van geologische kaarten in enorme stippen schilderijen. De invloed van de geologie laat ik zien door de aquarellen van de biotoop, die ik dagelijks tijdens het lopen ter plekke maak. De vogels die ik zie en hoor worden in pen en inkt vastgelegd. Om telkens naar mijn laatste punt te reizen waar ik de wandeling ben gestopt gebruik ik de trein. De ramen van de trein vormen het kader voor de volgende serie werken van de landschappen waar ik naar op weg ben. Het materiaal wat ik gebruik is olieverf voor de natuur en acryl voor de dode materie, de binnenkant van de trein. De vrijheid van werken en onderwerp is het grootste goed wat je kunt bereiken.