mrt
22

Schets brengt herinnering tot leven

wanneer ik terugkijk in mijn mappen met aantekeningen, schetsen, aquarellen en pentekeningen van de afgelopen drie jaar, besef ik pas wat ik heb gedaan. De hoeveelheid informatie die ik heb vastgelegd is enorm. De uitwerking van deze informatie levert nog jaren werk op. Een van de aquarellen die ik onderweg heb gemaakt heb ik in het atelier uitgewerkt in olieverf. Wat er tijdens dat proces gebeurt is zeer fascinerend; niet alleen herinner ik me de plek, ook de zuigkracht van de modder aan mijn schoenen en ik voel hoezeer ik bedekt ben met de aarde. Terwijl ik schilder ruik ik het vochtige bos, voel de koelte van de druppels die onophoudelijk van de bladeren naar beneden vallen. Ik ervaar de vermoeidheid na het beklimmen van de glibberige heuvel. In het kort samengevat, met elke streek verf die ik zet transporteer ik mezelf terug in tijd en plaats om dit in mijn gedachten ter plekke geschilderde doek op te leveren.