dec
25

Invloed van geologie op biotoop

Acht en twintig jaar lang heb ik in Australië de natuur en de aboriginal cultuur bestudeerd en verbeeld. Nu loop ik, net zoals de aboriginals in Australië doen, door het Europese landschap. Onderweg bestudeer ik de invloed van de geologie op de biotoop er boven en de invloed van de verspreiding van vogels op mijn pad. Alles heeft met elkaar te maken. De ondergrond bepaald wat voor bomen er boven groeien. De verschillende soorten bomen en struiken trekken ieder hun eigen vogelsoorten aan die er van afhankelijk zijn. Deze reis, die ik in het voetspoor maak van de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor, verbeeld ik door onderweg elke dag een aquarel te maken van de biotoop. Alle vogels die ik zie en hoor portretteer ik in pen en inkt en de alles bepalende geologische ondergrond schilder ik na bestudering als wand bedekkende schilderijen. De techniek die ik voor de schilderijen gebruik heb ik van de aboriginals geleerd. Ik gebruik echter geen symbolen of verwijzingen die met hun cultuur te maken hebben. Ik verwerk de kennis die ik opgedaan heb door observatie gevolgd door een verdere studie naar de geologie van Europa. Met elke stap die ik neem verdiep ik me verder in geschiedenis van ons continent en zie de gevolgen van ijstijden en verschuivingen van continenten die miljoenen jaren hebben geduurd. Voor wie het ziet is Europa een spannend hoofdstuk in het open boek van de geschiedenis van de aarde.