feb
10

Nieuwe biotoop, nieuw palet.

De wandeling van de Noordzee naar de Bosporus gaat door een compleet ander landschap en met heel ander licht dan ik in Australië heb gedaan. Ik ben gewend te werken met de Australische kleuren, fel blauw, diep oranje met zwarte schaduwen. Nu moet ik kijken en proberen te ontleden wat ik zie. De kleuren aan de kust en vooral tijdens de ochtend mist hebben allerlei nuances van grijs. Het binnenland in, wordt het contrast nooit echt groot. De lucht is waterig lichtblauw. Ik leer opnieuw naar de omgeving kijken waar ik mijn hele leven heb gewoond en geleefd, maar waar ik tot nu toe geen inspiratie uit heb gehaald. Het is niet alleen een onderzoekingstocht naar kleur, het is een ontdekkingstocht waarbij ik kijk met de ogen van een kind voor wie alles nieuw is. Elke dag is een première omdat ik door gebieden loop waar ik nog nooit eerder ben geweest, hoogstens in de buurt ben gekomen op de snelweg. Nu met een snelheid van 5 kilometer per uur alles opnemen aan geuren, kleuren, geluiden en indrukken. Elke dag een schets in aquarel, alle vogels in pen en inkt en nu de eerste olieverf schilderijen. Ik schilder dan misschien al meer dan 28 jaar professioneel, ik sta weer aan het begin van een heel nieuw leerproces. Gedachten uitzetten en alleen maar kijken. Dit jaar loop ik verder door Duitsland, naar Oostenrijk, verder in Hongarije op weg naar de grens van Roemenië en Bulgarije. Ik heb er enorm veel zin in!