jun
13

Van de Noordzee naar de Bosporus

Drie duizend kilometer zal mijn Europese Walkabout duren. Begin april ben ik aan deze reis begonnen. In drie jaar tijd zal ik gedurende de lente en zomer maanden elk jaar duizend kilometer naar het oosten lopen in het voetspoor van de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor, leermeester van Bruce Chatwin die voor mij als inspiratiebron van onschatbare waarde is geweest. Het is een kunstwerk, deze tocht langs de Rijn en Donau, op zoek naar de basis van Europa door onderzoek naar de geomorfologie en de daaruit voortkomende verspreiding van vogels over het continent. Elke dag schets en aquarelleer ik het veranderende landschap en portretteer ik in inkt de vogelsoorten die ik tegenkom. Gedurende de wintermaanden zal ik de schetsen verder uitwerken en de begeleidende boeken die deze reis beschrijven voorbereiden. Ik zal me niet bezig houden met de geschiedenis van Europa, die is al vaak genoeg beschreven, maar ik ga op zoek naar de invloed van het landschap op vogels, dieren en mensen zoals ik dat ook de afgelopen 28 jaar in Australië heb gedaan.