jan
20

Darwin, Wallace, Gould en Grégoire

Zonder Wallace en Gould zou Darwin nooit aan het ontwikkelen en delen van de kennis over de evolutie theorie toegekomen zijn. Wallace ontwikkelde in Azië zijn evolutie theorie en deelde deze met Darwin, die daarop overging op het samen met Wallace naar buiten brengen van deze kennis. Gould was de persoon die de vinken determineerde die Darwin en zijn reisgenoten meegenomen hadden van de Galapagos eilanden en zo tot een bijzondere conclusie kwam waar Darwin verder op doorstudeerde. Door in de voetsporen te treden van Darwin in de Beagle onder Australië kwam ik via een omweg, door Redmond O’Hanlon te portretteren in de Artis Bibliotheek dicht bij het originele werk van John Gould. In de schitterende Artis Bibliotheek liggen de originele met de hand ingekleurde litho’s van zijn boeken. Nu blijkt dat Gould 150 jaar geleden deed wat ik de laatste jaren heb gedaan; het vastleggen van alle Australische vogels die hij daar tegenkwam. Toeval bestaat niet, het tonen van interesse voor de natuur leidt je uiteindelijk naar de reeds belopen paden van de onderzoekers in de eeuwen voor je zodat je met eigen ogen kunt ervaren welke schoonheid daar in heerst en dat het onderzoek nog lang niet klaar is. Het blijft genieten!