sep
10

Biotoop vastleggen tijdens het observeren van vogels

Tijdens mijn recente verblijf in het zuiden van Mozambique liep ik de hele dag met een verrekijker om bijzondere vogelsoorten te zien, 74 nieuwe in totaal. De beste manier om dat te doen is om een goede plek uit te kiezen, daar te gaan zitten en gedurende enkele uren kijken welke vogels en dieren, in dit geval apen, voorbijkomen. Wanneer je dan toch zit kun je meestal van de nood een deugd maken en het landschap vastleggen op papier. Het schilderij wat hierbij is afgebeeld is gebaseerd op de aquarel die ik ter plekke heb gemaakt. Deze techniek zorgt er weer voor dat het beeld wat uiteindelijk ontstaat klassiek is. Wanneer ik, zoals ik tegenwoordig ook vaak doe, de Ipad gebruik om op te schetsen, dan worden de kleuren meer één op één vertaald en kan ik veel expressiever werken. Dit uitzicht op deze duin-biotoop gaf me geen aanleiding om het met de Ipad te doen maar verkoos ik aquarel, met als gevolg een realistische weergave van de werkelijkheid.