jan
11

Dan Brown krijgt Fries Paard van Jacques Grégoire

Drie maanden geleden kreeg ik de opdracht van de uitgeverij van Dan Brown, Luitingh-Sijthoff, om naar aanleiding van zijn laatste boek Inferno een schilderij te maken van een Fries Paard. In samenwerking met mensen van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek ben ik op bezoek gegaan bij een Fokkerij van Friese Paarden en heb ik daar de top hengsten kunnen bestuderen, schetsen en fotograferen. De dieren hebben een enorme indruk op me gemaakt; niet alleen zijn ze enorm statig en schitterend, ze hebben ook een heel lief en aardig karakter. De diep zwarte vacht weerkaatst het zonlicht en de spieren zijn overal te zien, maar vooral de manen van ruim een meter lengte en de enorme staart maken dit dier heel bijzonder. Met veel plezier heb ik er aan gewerkt en Dan en zijn vrouw Blythe waren zeer onder de indruk en verheugd om dit grote doek in ontvangst te nemen. Het is altijd goed om te zien dat het werk, waar ik zo veel liefde in heb gestopt, wordt gewaardeerd.