okt
09

Ruimtelijk inzicht

Een groot schilderij in een relatief kleine ruimte werkt optisch, net zoals een spiegel dat kan doen, ruimte verdubbelend. Het is als het plaatsen van een extra venster op de plaats waar eerst een blinde muur was. Het vergt enige moed om een stap voor een dergelijke aanschaf te nemen, maar na ruim 25 jaar ervaring op dit gebied kan ik met zekerheid zeggen dat mijn stelling klopt. In de periode dat wij met het gezin leefden op 50 vierkante meter hadden we de grootste doeken aan de muur en niemand die er raar van op keek en de grootte pas bemerkte nadat we ze erop hadden geattendeerd. Goed ruimtelijk inzicht kan worden aangeleerd door de traditionele gedachtegang, die remmend werkt, te verlaten en open te staan voor niet eerder belopen paden. Via mijn kunstuitleen kunt u, zonder direct een grote financiële verplichting aan te gaan, uitproberen hoe het is om deze ruimtelijkheid te ervaren. Het schilderij wat afgebeeld is komt uit een serie landschappen, geschilderd naar aanleiding van Ipad schetsen op het landgoed de Eese.