apr
14

Passie als inspiratie

Dat je inspiratie kunt halen uit werk en leven van collega’s ligt voor de hand. Vandaag kreeg ik inspiratie uit een heel andere hoek. Al veertig jaar klimt Rob Bijlsma in boomtoppen om roofvogels te bestuderen. Zijn gepassioneerde zoektocht naar kennis heeft nauwelijks grenzen. Alles wat hij op zijn weg tegenkomt is het bestuderen waard, van de vogels op het nest tot de teken die hij oploopt tijdens het veldwerk. Via nieuwe technische mogelijkheden er achter komen dat 20 jaar onderzoek een te beperkt inzicht heeft gegeven biedt voor hem een heel nieuw venster op de te onderzoeken kanten die tot dan toe onbelicht zijn gebleven. Het doel in het leven is het onderzoek, niet de status en het geld, waarmee je met die kennis kunt pronken. De weg er naar toe is belangrijker dan het doel te bereiken. Heerlijk, zo en dan nu het atelier weer in, voor een doek waarvan ik de inhoud al wel weet, maar de uitwerking nog niet, de zoektocht gaat voort!